Tápanyagok, melyek segítik megőrizni a hajad, a bőröd, és a körmeid egészségét
Bővebben
A bőr rugalmasságát adó kollagén szintje a kor előrehaladtával mindenképp csökken, ez úgymond együtt jár az idősödéssel, de tempójára, mértékére komoly ráhatása van az életmódnak. Mert ugyan számít a genetika, de sokat nyomnak a latban egyéb hatások is. Például a folyamatos stressz és az alváshiány, a felfordult bioritmus nem tesz jót a kollagénszintnek (sem), és hátrányból indul az is, akinek szervezete nem jut elég fehérjéhez. Utóbbi azért szempont, mert a szervezet ezeket bontja le peptidekre, majd azokból épít kollagént (ami valójában egy fehérjemolekula). Persze a kollagén egyes alkotóelemei növényekben is fellelhetők, leucin és lizin van például a szójában, de azért a vegetáriánusok nehezebb helyzetben vannak.
A bőrben lévő kollagén egyik legfőbb ellensége a napozás és a szoláriumozás. Az UV-A és az UV-B sugaraknak is van károsító hatása, emiatt a fényvédelem kulcskérdés, ha azt szeretnéd, hogy bőröd lassabban öregedjen, ne veszítse el hamar a rugalmasságát. Nem barátja a kollagénnek a dohányzás sem, ezt a káros szenvedélyt bőröd egészségének megőrzése érdekében is mellőznöd kell.
Sajnos a kollagén mennyisége idővel akkor is csökken a bőrben, ha figyelsz a pihenésre, sportolsz és nem cigarettázol, és még a kertbe sem mész ki fényvédelem nélkül, nem hogy a strandra. Ezt a folyamatot tehát csak lassítani lehet, de elkerülni nem: 30-35 éves korban valamilyen szinten már biztosan érezhető a változás, a bőr kevésbé lesz rugalmas. Erre jó példa az, ha azt nézzük, mennyi idő alatt tud kisimulni a kézfej bőre egy percen át tartó összecsípés után: míg húszévesen ez mindössze egy másodperc, 70 év felett több mint fél perc alatt áll vissza a rugalmassága.
Ennek mértékét azzal lehet visszafogni, ha figyelsz a kollagén pótlására – rendszeresen eszel például olyan húslevest, amelybe sok csontot főztek –, és gondoskodsz arról is, hogy szervezeted a bevitt, majd lebontott mennyiségből fel tudja építeni saját kollagénjét. Ehhez egyebek mellett olyan enzimekre van szükség, amelyek cinket tartalmaznak, a megfelelő cinkbevitel emiatt is fontos. Ebből sokat tartalmaz például a búzacsíra és a búzakorpa, de ilyen a brazil dió is. Antioxidáns hatása miatt jó szolgálatot tesz a szelén is, amely elsősorban a lebontó folyamatokat foghatja vissza.