Tápanyagok, melyek segítik megőrizni a hajad, a bőröd, és a körmeid egészségét
Bővebben
A vér igazából élő, folyékony szövet, amely tápanyagokat, oxigént, hormonokat és más fontos anyagokat szállít minden sejtedhez. A benne lévő anyagok mennyisége az egészség fontos jelzője, így érdemes tisztában lenni a legfontosabb értékekkel. Mit jelent a vércukorszint és mik azok a vérzsírok?
Egy egészséges felnőtt testében körülbelül öt liter vér kering, amelynek mindössze a fele víz, a másik részét a vörös- és a fehérvérsejtek, valamint a vérplazma teszi ki. Ez utóbbi szállítja a tápanyagokat, így például az elsőszámú energiaforrásnak számító glukózt, azaz szőlőcukrot is. Mielőtt azonban ennek egészséges szintjéről beszélnénk, érdemes tisztázni, hogy kerül egyáltalán cukor a vérbe?
Az emésztőrendszer minden ételt, amit megeszel, apróbb egységekre bont. Ezeket aztán a máj alakítja át könnyen felhasználható forrásokká, a szénhidrátokból, például a keményítőből – amely a gabonafélék és a gyümölcsök egyik alkotója – így lesz végül egyszerű, a vérplazmában is szállítható szőlőcukor. A máj képes szőlőcukrot szintetizálni más tápanyagokból, így a fehérjékből és a zsírokból, sőt ez fordítva is működik, aminek a legegyszerűbb példája az elhízás, amikor a sok felesleges kalóriából, származzon az cukorból vagy zsírból, kerekded zsírpárnák alakulnak ki.
Sejtjeid csak szőlőcukrot képesek elégetni, tehát gyakorlatilag ez az egyetlen energiaforrásuk (bizonyos esetekben képesek mást is felhasználni, például tejsavat vagy zsírokat, de ez mindig valamilyen problémára utal). Ezért nagyon fontos, hogy a vérben mindig legyen elegendő – de nem túl sok – szabad glukóz, ezt nevezzük vércukorszintnek. A szintjét öt hormon segít szabályozni, ezek közül a legismertebb az inzulin. Ennek hatására a sejtjeid felveszik a szabadon lévő glukózt, így csökken a vércukorszint. Inzulinrezisztencia esetén ezt a képességet folyamatosan elvesztik a sejtek, így magas vércukor- és inzulinszint mellett sem tudnak egészséges anyagcserét folytatni, a cukorbetegség esetében pedig csökken, vagy megszűnik az inzulin termelődése.
Vércukorszintet általában éhgyomorra, 8-12 órás éjszakai koplalás után mérünk. Normál értéke 4-6,0 mmol/l (millimol/liter). Ez étkezést követően két órával is 7,8 mmol/liter alatt kell maradjon, ha ennél több, akkor csökkent glukóztolerancia, vagy cukorbetegség állhat fent.
A vércukorszint mérése nagyon kis kellemetlenséggel, mindössze az ujjbegy apró szúrásával jár. A gyógyszertárakban teljesen automata vércukorszintmérőket vásárolhatsz, de sok patikában ingyen is elvégzik ezt a fontos mérést neked.